Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

klart.se

Efterlysningar


 Fick en efterlysning eller fråga via telefon om någon minns eller vet något om båten Ante som trafikerade Vattudalen under 1900-talets första hälft.

Ante hade troligen en syskonbåt som hette Anna-Erika och trafikerade Tåsjön.

Efterlysningen kom från Stefan Jönsson Östersund som skrivit böcker om bl.a. "Ångfartyget Thomée" och

"Bemannade färjor i Jämtlands län 1550-2003". Stefan söker uppgifter om Ante eftersom han håller på med

en skrift om båtar på Vattudalen.

Vi förmedlar uppgifterna eller kontakt om ni känner till något om dessa båtar.Hej!
Finns det möjlighet att arrendera mark hos er eller om ni känner till någon annan mark?Jag har lång erfarenhet av jakt, är jaktledare i det jaktlag jag jagar här hemma ( Dalarna,Rättvik ) har 2 st östsibiriska laikor hane/tik, hanen är dubbelchampion (Rai) tiken skall startas på jaktprov denna månad. Hundarna jagar även Björn, lo, grävling! Känner ni att intresse finns kan vi ta en diskussion! Eller om ni kan tipsa om någon annan som kan tänkas att arrendera ut jakträtt!
Referenser kan lämnas!
Jättefin och intressant hemsidaJ
Med vänlig hälsning / Best regards
Erik Söderberg
AvdelningsChef / DepartmentChief
Godsmottagning / Goods Department
Office:
+46 (0)247 - 446 86
Mobile:
+46 (0)70 - 257 97 69
Switchboard:
+46 (0)247 - 445 44
E-mail:
erik.soderberg@clasohlson.se
Corp. ID no: 556035-8672


Clas Ohlson, 793 85 Insjön, Sweden
http://www.clasohlson.se/

 


 

2010-12-06

Hej
Jag har en efterlysning om ett kakrecept.
I en gammal kokbok, tryckt 1937, hittade jag ett handskrivet recept som verkar spännande. Tyvärr är det lite bristfällgt i beskrivningen. Det här är vad som står:

Anna Ers kakor

Fyrsetlestengel ( ev. slutar det på r)

250 gram smör
250 gram socker
2 ägg
½ hg mjöl
2 tsk bakpulver

Rör smör socker och ägg, tillsätt mjöl och bakpulver, rullas till stänger som tryckas och fyllas.

Fyllning:
50 gram malen mandel
50 gram socker
½ tsk kanel
lite stött kardemumma
vatten till lagom tjocklek

Min fråga: Är det någon som ätit dessa kakor och vet hur de ska se ut? Är det någon som har ett mer uttömmande recept med beskrivning hur man ska göra för att forma kakorna? Gradtal och hur länge de ska gräddas?

Skulle gärna vilja baka dessa till jul så nu är det brådis!! ;-)

Glad Advent önskar Ingrid J


 

 

2009-08-23

Hej alla ni som läser denna sida, det är jag som har Jöns Herbert Ehrs sista Espnäsbuss och har efterlyst tidigare om denna. Nu har jag en fråga, finns det någon som kan ha en bild eller eventuellt ett registreringsnummer på den tidigare, eller eventuellt ännu äldre buss som Jöns Herbert ägde.

 

Hälsningar Stig Petterson, Rotetorp Eskilstuna

Hej Äspnäs med omnejd!
 
Jag letar efter kort och uppgifter ang. min far, Gunnar Modin, från Äspnäs. Allt från födseln till ca 20 år är intressant. Han var född 21-01-21. Pappan var Johan Modin och mamman Kristina, född Hoff. Gunnar kom till Kärrnäset i liten ålder, men återvände till Äspnäs vid ca 14-15 år. Kristina dog när Gunnar bara var något år gammal. Det här är uppgifter som jag tror stämmer något sånär. Skulle vara roligt om någon kunde hjälpa mig med detta. Det kanske finns någon som minns Gunnar som liten. Var han gick i skolan och om han var konfirmerad osv, så kanske det finns kort därifrån. Även uppgifter ang. släkten på Kristinas sida är intressant. Det är många luckor som behöver fyllas i. Jag och min familj är i stugan utanför Strömsund då och då, så man kan ju även träffas, vilket vore mycket roligt. Mejla till Bygdegårdsföreningen så vidarebefordrar dom det.
 
Mvh Leila Hjoberg (Modin)
Min mejl: vettarochvesen@telia.com och tel.nr 0528-10153

Hej! 

Trevligt och intressant med hemsidan, själv är jag från Södermanland men känner sedan 1981 Äspnäs nästan som min hembygd. Skall berätta lite kort varför.

Från slutet av 1970-talet hade jag kontakt med Jöns Herbert Ehrs då det var på gång att lägga ner busslinjen och sälja bussen. I juni 1981 fick jag en påringning från Jöns Herbert att jag kunde komma upp och hämta bussen.

Jag var uppe med bussen några gånger och hälsade på Jöns Herbert och Lilly, samt en gång efter Jöns Herberts död, medan Lilly bodde kvar vid Furunäset.

Jöns Herbert framförde många gånger att det var roligt bussen blivit kvar och det har även varit min förebild att bevara den.

Har varit i kontakt med kommunarkivet och Hembygdsföreningen och det torde finnas en hel del åtminstone i kommunarkivet om busslinjen som jag har tänkt forska i.

Bussen har varit med på Gammaldags Marknad några år i Malmköping. 

Kan nämna lite kort jag var med i ett radioprogram i Radio Sörmland, i maj där jag blev lite kort intervjuad om bussen. Det är Leif Jacobsson som i många år haft program om gammalt och bygden. I programmet nämnde han även att den gick att se på Gammaldags Marknad i Malmköping. Det kom väldigt många som hört det på radion, hann knappt få i mig en kopp kaffe under dagen.

Under de snart 30 år jag haft bussen har jag fått massor av frågor om Äspnäs och var det ligger och har försökt på bästa sätt förklara det. Nu kan man även hänvisa till Er hemsida.

För kännedom var jag med och körde Tunga Rallyt/Åkarsvängen med bussen, som MHS (Motorhistoriska Sällskapet i Sverige) anordnar varje år. I år gick det den 13 september i sydöstra delen av Södermanland, med start och mål på Scania i Södertälje.

Har hittat en bild på Veteranlastbilar Forum från den dagen, tagen på parkeringen efter målgången vid Scania.  

http://www.veteranlastbilar.se/showimg.asp?pageid=779&item=66 

Den 29 juni 1981 tog jag över Espnäs bussen av Jöns Herbert Ehrs, den gick då sista turen från Strömsund till Äspnäs och jag var med på den turen och tog bussen med hem på kvällen den dagen.

Har haft tankar på och ge ut en enkel skrift eller dokumentation om bussen till bygden eller Hembygdföreningen, som även borde återge lite av busslinjen och den livsnerv i bygden som den torde ha varit.

Om knappt 3 år är det 30 år sedan linjen lades ner, skulle vara roligt uppmärksamma det på något vis. Kanske ha en enkel skrift om bussen och komma upp med den och bussen.

Finns det någon i trakten som har något att berätta om bussen eller linjen och det vore intressant om någon har bilder eller berättelser även på de tidigare bussarna som Jöns Herbert ägde och körde.Tar tacksamt emot upplysningar om busslinjen eller bilder.

Hälsningar Stig Petterson, Rotetorp Eskilstuna.

 

Jag fick en idé om att försöka lappa ihop en mycket gammal sidensjal.
I min ägo finns en gammal tygbit c:a 30X30 cm. Det är en mycket tunn bit av en sidensjal som skulle kunna vara från 1700-talet eller tidigt 1800.
Min mormors mor Brita Wik ärvde denna sjalbit av sin mamma Lisbet Ersdotter som även hon kan ha fått den i arv. Det sägs att sjalen klipptes i bitar för att alla barnen skulle få en bit var efter sin mor.
EFTERLYSNINGEN: Kan det vara möjligt att det finns flera bitar bevarade i gömmor hos andra avringar? Jag minns hur min mormor tyckte att denna lilla sjalbit var väldigt märkvärdig och hoppas att andra bevarat sina bitar lika kärt. Det skulle vara väldigt interssant att se ifall man kunde återförena dessa bitar igen c:a 200 år senare!
Har du en bit eller minns att det funnits någon, skriv gärna hit på hemsidan och berätta!
 
Hälsningar Ingrid Jonsson
 

FINNS DET GAMLA VISOR FRÅN ÄSPNÄS?
 
Var det någon som sjöng och gnolade då du var barn? Någon av dina föräldrar? mormor, morfar, farmor eller farfar eller kanske någon annan i din närhet  Om du tänker efter visst sitter både text och melodi kvar i minnet? För mig är det viktigt att bevara dessa gamla traditionella sånger och visor till eftervärlden så minns du bara en liten trudilutt av en visa eller kanske till och med har kvar mormors handskrivna visbok är allt av intresse! Det kan vara en barnvisa,kärleksvisa, en sorglig skillingtrycksvisa, supvisa eller fräckis eller bara en trall, jag blir lika glad för alla bidrag!! Så tänk efter noga om du minns något eller fråga dina nära och kära.
 
Jag har redan fått ett bidrag från Äspnäs av en som väljer att vara anonym, känner du igen texten? Den börjar så här:
O´l Buller, Per mas´n och n´Nils i sve
Dom skola vi kliipa....o.s.v.
 
 

 

 

 
Förväntansfulla hälsningar från Ingrid Jonsson (Visgruppen Tia li)
 

Den här gången vill jag efterlysa minnen och berättelser om a´Sicka. Sigrid Ersdotter som fick sina båda ben amputerade i sin ungdom. jag känner till henne som Sicka-moster.(mormor berättade om sin mors moster) På hemmet i Tulingsås pratar man om Beinlaus-Sigga som bodde på fattiggårn. Jag misstänker att det finns många namn på henne och minnen, både korta enkla citat och längre historier om a Sicka. Allt är intressant! Många bäckar små osv.
Jag väntar med spänning!
 
Ingrid Jonsson

Svar på Efterlysningar skickas till 

espnas.bgf@gmail.com

så förmedlar vi kontakt!

Vet Ni något så, snälla! Tveka inte, låt oss hjälpa varandra!

Det kanske bara är ett mail bort, svaret på Er fråga!

 

Finns det något du skanar eller vill veta mer om? Ett foto du skulle vilja se eller bara komma i kontakt med någon som kan sitta på upplysningar om årtal, ställen eller personer? Då tycker jag att vi ska hjälpas åt!  Maila Er efterlysning till espnas.bgf@gmail.com och bifoga gärna Er e-mailadress. Så kanske vi tillsammans kan hjälpas åt att finna det som sökes.

 

Känner du igen den texten eller har någon annan visa du vill dela med dig av får du gärna kontakta mig via hemsidan eller så kan du leta upp mig i telefonkatalogen!
.